Wagging Finger

Erik Molenaar heft een Wagging Finger naar de grote distilleerderijen

Erik Molenaar was ambtenaar met een grote passie voor gedestilleerd. Acht jaar lang was hij in zijn vrije tijd bezig met het bottelen van Schotse vaten whisky, die hij onder eigen label bottelde. In de weekenden stond hij op festivals en beurzen en maakte daar langzaam naam en bouwde een netwerk op. Erik: “Op een gegeven stelde ik mijzelf de vraag: Wil ik comfortabel mijn pensioen halen als ambtenaar, met het gevaar om mezelf in de weg te gaan zitten, of het plan om een eigen distilleerderij te beginnen doorzetten? Ik wilde gin en jenever produceren, maar het ontbreken van het benodigde startkapitaal stond dat lange tijd in de weg. Met behulp van een partner is dat uiteindelijk toch gelukt en kon ik per 1 januari 2016 de veiligheid van een vaste baan achter me laten en als zelfstandig ondernemer van start gaan.”

Pand huren
“Ik ben vanaf december 2015 een pand op Kloosterlanden gaan huren, met de productie ben ik in maart 2016 gestart. Momenteel heb ik een productiecapaciteit  tot zo’n 25.000 flessen gin met de eigen installatie. Daarnaast importeer ik whisky en rum onder het eigen Kintra-label, waarvan ik 7500 tot 10.000 flessen wegzet. Die handel is hard nodig omdat het opzetten van een eigen distilleerderij een grote investering vereist. Pas na tien jaar is er serieus geld mee te verdienen. De productietijd voor gin is vijf tot zes weken, maar jenever, korenwijn en whisky hebben een lange rijpingstijd en het duurt dus lang voordat je daar geld mee kan verdienen. Je moet in deze branche een lange adem hebben.” 

Ondernemershuis
Vorig jaar werd Erik genomineerd voor de verkiezing van ‘startende ondernemer van het jaar’. Hij heeft toen in dezelfde tijd meegedaan aan het Startival, bij het Ondernemershuis. Ter voorbereiding daarop heeft hij, samen met een aantal andere ondernemers, enkele workshops gevolgd over zaken als presenteren en spreken in het openbaar en het gebruik van social media. “Het was sowieso leuk om eens met een aantal andere startende ondernemers te filosoferen.”

Export
De helft van de productie is bestemd voor de export; België, Duitsland, Italië, Taiwan en Hong Kong zijn momenteel de grootste afnemers van de Deventer gin. “Mijn contacten komen uit mijn opgebouwde whiskynetwerk en mensen komen ook naar mij toe omdat ze van mijn product gehoord hebben. Via MKB Deventer heb ik een traject om een exportplan te maken gevolgd, en dat was een nuttige ervaring. Er zijn een aantal heel grote spelers die de markt voor gedestilleerd domineren, daarmee concurreren op prijs is niet te doen. Maar omdat je klein bent, ben je voor een bepaalde groep consumenten vaak wel weer interessant. Ik moet het hebben van de kwaliteit en een goed verhaal, en de Nederlandse herkomst wil ook wel helpen,” stelt Erik.

Communicatie
De naam Wagging Finger staat voor het opgeheven vingertje waar Nederland in het buitenland om bekend staat, de beeltenis op de flessen is van zijn betovergrootmoeder Willemijn. Erik beheert zelf de website en de sociale media en die werken goed om een community om het merk heen te bouwen. “Het arbeidsintensieve bottelen kan ik niet meer alleen af, als ik dan via social media een oproep doe, zijn er altijd wel paar mensen bereid om bij te springen.” Binnen Nederland bezoekt hij beurzen en festivals want dat biedt mogelijkheden om met de eindgebruiker in contact te komen. “Slijterijen, met name de zelfstandige, en de horeca behoren tot mijn belangrijkste klanten.” 

Binnenkort kan Erik, door de komst van een eigen vergistingstank, de granen zelf verwerken en zo de basis gaan leggen voor een mooie Deventer jenever, korenwijn en whisky. Binnen afzienbare tijd hoopt hij zijn bedrijf te verhuizen en verder te kunnen uitbouwen op het voormalige terrein van de Gasfabriek, tegenwoordig een florerende broedplaats voor veelbelovende ondernemers aan de rand van de stad.

Interview: Peter van den Boom
Foto: Harm-Jan Bronsvoord

Wagging Finger Distillery
Danzigweg 6
7418 EN Deventer
www.waggingfinger.com