Nieuws - 12 februari 19

Succesvol starten met De Startversneller

Vijftig procent van de startende ondernemingen bestaat niet meer na vijf jaar. Dat geldt niet alleen voor Nederland maar is zelfs wereldwijd een gegeven. Voor de provincie Overijssel vormt het een goede reden om beginnende ondernemers te ondersteunen. Dit doet ze onder meer met het programma De Startversneller. De provincie is gekozen tot de meest mkb-vriendelijke provincie en heeft de ambitie om dit te blijven.

De Startversneller is er voor starters en voor ondernemers die al even bezig zijn. Om in aanmerking te komen moet je bedrijf in Overijssel gevestigd zijn en niet langer dan vijf jaar ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Het programma is aantrekkelijk voor ambitieuze ondernemers die tijd en geld willen investeren in hun onderneming. Je meldt je online aan, vult de ondernemersscan in en daarna volgt een intakegesprek.
Kom je in aanmerking voor het programma, dan kun je een voucher aanvragen met een waarde van maximaal duizend euro. Vervolgens kiest de ondernemer een coach die helpt bij het verbeteren van de ondernemersvaardigheden en kan er een vakgerichte opleiding gevolgd worden. Is het traject beëindigd, dan wordt dezelfde ondernemersscan nog een keer gemaakt om te kijken of er vooruitgang is geboekt.

Intervisie
Het Ondernemershuis in Deventer organiseert intervisiebijeenkomsten voor deelnemers van het programma en brengt hen in contact met het bestaande mkb in de regio. Het doel van groepsgewijze intervisie is elkaar verder te brengen in het ondernemerschap. Intervisie is een middel om van elkaar te leren op basis van de praktijk tijdens de dagelijkse werksituatie. Zo worden kennis en ervaring gedeeld en het netwerk wordt op die manier steeds groter en sterker.

Bouwen aan mindset
Een goed voorbeeld van een starter die baat heeft bij De Startversneller is Lonneke Opsteegh van StatStories, een bedrijf dat datacommunicatie verzorgt. Met haar bedrijf wil ze de komende periode flink groeien en ook als ondernemer wil ze zich graag verder ontwikkelen. Daarom deed ze een aanvraag bij De Startversneller en nu volgt ze een coachtraject. “In eerste instantie dacht ik dat ik me met name zou gaan richten op mijn verkoopvaardigheden maar nu we in het traject zitten merk ik dat ik vooral wil werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling in relatie tot ondernemerschap. Natuurlijk komen ook zaken zoals verdienmodellen en acquisitie aan de orde maar bouwen aan mijn mindset als ondernemer blijkt toch een van de belangrijkste dingen.”

Intrinsieke motivatie
Wouter van der Kley is projectmanager bij Oost.nl, de ontwikkelingsmaatschappij die de regionale economie in Oost-Nederland versterkt in opdracht van het ministerie van EZ: “Uit onderzoek blijkt dat de groei van een bedrijf vooral op de ondernemer aankomt. Als de ondernemer wil groeien, dan vindt die groei ook daadwerkelijk plaats. Het gaat om de persoon achter het bedrijf; die moet het doen en het willen. Dat zie je bij zowel grote als kleine ondernemingen. Intrinsieke motivatie, daar draait het om.”

De Startversneller is er speciaal voor ondernemers die hun ondernemersvaardigheden willen verbeteren om succesvoller te kunnen  ondernemen. Geïnteresseerd? Meld je aan op www.destartversneller.nl of neem contact met ons op.

Terug naar het overzicht
Succesvol starten met De Startversneller