Nieuws - 04 april 17

Ingrid denkt groot door Ondernemershuis

Gelezen op 4 april jl. in de Stentor:

Ingrid denkt groot door Ondernemershuis

Binnen de paardensport is het nog een behoorlijk taboe; de relatie paard en ruiter. Toch begon Ingrid Brandenburg een bedrijf in mentale begeleiding van mensen in de paardensport. Het Ondernemershuis Deventer hielp haar daarbij.

Ze werkte jarenlang als adviseur verandertrajecten in de volkshuisvesting voordat ze haar eigen bedrijf begon. Want al haar hele leven lang heeft Ingrid Brandenburg een passie voor paarden en de paardensport. 
Omdat zij ook op wedstrijd- en recreatieniveau heeft gereden beseft zij als geen ander dat een goede relatie tussen paard en ruiter cruciaal is voor rijplezier en prestaties. ,,In mijn bedrijf combineer ik kennis van paarden en ervaring in mentale begeleiding.'' Ze had al een ondernemersplan klaar toen ze bij het Ondernemershuis aanklopte. ,,Met behulp van diverse bedrijfsadviseurs is dat plan verder aangescherpt, totdat het goed genoeg was om echt te kunnen starten met mijn bedrijf Equimental. 
Ik ben gespecialiseerd in mentale begeleiding en coaching van ruiters en amazones. Een in de paardensport zeker voor de recreatierijders nog nauwelijks ontgonnen gebied.'' De ervaren amazone werkt vanuit een goed verborgen maar prima geoutilleerde 'paardenbak' in Lettele, vlakbij Deventer, maar ze gaat ook veelvuldig naar haar klanten toe. ,,Wedstrijdsporters kloppen bij mij aan omdat ze teveel spanning en frustratie ervaren of te perfectionistisch zijn waardoor prestaties achterblijven. Recreatieruiters omdat ze fijner willen paardrijden. Ik bekijk eerst hoe ze paardrijden en daarna houden we coachingsgesprekken. 

Met die uitkomsten gaan we vervolgens aan de slag.'' Wat haar opvalt: ,,Ik merk dat relatieproblemen tussen ruiter en paard meestal niet op zichzelf staan maar zich ook voordoen in de relationele sfeer, thuis of op het werk. Tijdens het paardrijden komt dat dan pas goed naar boven. Binnen de 'harde' paardensport is praten over dergelijke zaken trouwens nog een behoorlijk taboe. Na een aanloopperiode, ik ben in 2015 gestart, komen de klanten nu uit de wijde omgeving.'' Zo'n Ondernemershuis: Brandenburg kan het iedere stad aanbevelen. ,,Ik heb er bijvoorbeeld meegekregen om 'groot' te denken. Ik durf nu heel Nederland als mijn werkgebied te beschouwen, in plaats van alleen de eigen regio. En dat netwerken betekent dat je elkaar iets gunt. Je komt daar met zoveel ondernemers in aanraking en van iedereen kun je wel wat leren.''

,,Wedstrijdsporters kloppen bij mij aan omdat ze teveel spanning en frustratie ervaren of te perfectionistisch zijn.''

Dit artikel staat op 4 april 2017 in de Stentor. Het is geschreven door Peter van den Boom en de foto is gemaakt door Ronald Hissink

Terug naar het overzicht