WELKOM X
Ben je een startende of ervaren Deventer ondernemer of denk je er serieus over om een eigen bedrijf te beginnen?
Dan kun je met al je vragen bij ons terecht. CONTACTPAGINA

Over Ma.C Ellen

Ondernemershuis Deventer brengt het
bedrijf Ma.C Ellen verder met richting geven

"Waarom afval produceren, als we het toch weggooien?". Door deze tekst op een poster van Loesje ging Marcel Ellen nadenken over een alternatieven om producten te maken, te verpakken en te gebruiken. De uitkomst vond Ellen zo fascinerend dat hij kort daarna met zijn bedrijf Ma.C Ellen is gestart.  Zijn missie is om met natuurlijke materialen de wereld mooier te maken.

Ma.c. Ellen maakt een drietal producten van natuurlijke grondstoffen en mycelium: composteerbare urnen, bloembakken en vazen en akoestische panelen. “Het is toegepaste kunst met een mooie uitstraling.”, vertelt Ellen trots. “De uitvoerende werkzaamheden besteed ik zoveel mogelijk uit aan activeringsbedrijven als Cambio. Als ik ga groeien wil ik ook meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij mijn bedrijf gaan betrekken. Ik vind het belangrijk om zo een bijdrage te leveren aan een inclusieve en groene toekomst waarin afval niet meer bestaat. Ik zie om me heen dat er ongelofelijk veel afval geproduceerd wordt. Dat is voor een deel verpakkingsmateriaal, maar ook veel gebruiksartikelen belanden na een loop van tijd in de prullenbak. In het beste geval worden deze gerecycled en hergebruikt, maar vaak gaat het toch de verbrandingsoven in. Toen ik in een tv-programma zag dat je van organisch materiaal producten kunt maken, ben ik het ook gaan doen.”

 

Circulair ondernemen
Het was ook de Cleantech Regio die Marc Ellen de doorslag heeft gegeven voor het starten van zijn eigen bedrijf. “Zij hadden geloof in biobased producten en gaven mij subsidie om onderzoek te doen naar mycelium, het product waar ik nu mee werk. Om daarvoor in aanmerking te komen moest ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Toen was de kogel door de kerk. Vrij snel daarna ben ik ook naar Ondernemershuis Deventer gestapt voor het opdoen van ondernemersvaardigheden.

"Alleen al het aanmelden bij Ondernemershuis is een grote stap voorwaarts. Want het is een keuzemoment om bewuster en serieuzer te gaan ondernemen"

Leren focussen
Door Ondernemershuis Deventer heb ik leren focussen. Het is er goed ingehamerd dat ik me niet moet laten afleiden door al mijn ingevingen, want dan blijf je van idee naar idee hobbelen. Het heeft me positief verrast dat de adviseurs van het Ondernemershuis Deventer me als het ware snel konden lezen: wie ik ben en wat ik wil. Echt fantastisch dat er werd gekeken naar mij als persoon. Wie is Marcel Ellen? Wat is zijn droom? Welke wensen heeft hij? En hoe kan daarmee een vertaalslag naar een bedrijf gemaakt worden. Dat hebben we vervolgens uitgewerkt in een Business Model Canvas. Daarin is heel erg geluisterd en werd ik op maat geadviseerd. Dat vond ik erg prettig.”

 

Investeren in jezelf als ondernemer
“Los nog van alle input die het Ondernemershuis Deventer mij heeft gegeven, is alleen al het aanmelden bij hun een grote stap voorwaarts geweest. Want het is een keuzemoment om bewuster en serieuzer te gaan ondernemen. De diensten van Ondernemershuis Deventer zijn niet duur, maar je moet wel investeren: zowel qua geld als tijd. Je neemt jezelf als het ware serieus als ondernemer. Het zijn met name de gesprekken en vragen geweest die me verder hebben geholpen om meer richting aan mijn bedrijf te geven. Ik vind het heel mooi dat dit soort initiatieven bestaan. En dat je niet heel veel geld hoeft te betalen om toch zoveel steun en diensten te krijgen.”

Marcel Ellen