WELKOM X
Ben je een startende of ervaren Deventer ondernemer of denk je er serieus over om een eigen bedrijf te beginnen?
Dan kun je met al je vragen bij ons terecht. CONTACTPAGINA

Over Buro Holland

Met financiële en mentale ondersteuning komt Buro Holland crisis door

Op het moment dat Güliz Tomruk met haar opleidingsinstituut Buro Holland net uit het dal van de 1e lockdown begon te komen, werd de nieuwe aangekondigd. “Ik had die week juist een nieuwe docent aangenomen en het contract ondertekend voor een grotere locatie op een nieuwe plek. Een slecht moment om weer opnieuw tegen een periode zonder inkomsten en met extra vaste lasten aan te kijken. Ik dacht hoe ga ik dit weer overleven? Gelukkig kon ik weer rekenen op de steun van Ondernemershuis Deventer.”

Net als de eerste lockdown, heeft Tomruk de laatste tijd veel baat gehad bij de adviezen van Ondernemershuis Deventer. “In maart raakte ik in paniek, er viel in één klap een groot deel van mijn omzet weg. Daarom heb ik Ondernemershuis Deventer gevraagd om mee te denken met mijn financieringsvraag. Daarnaast kreeg ik ook mentale ondersteuning. Een luisterend oor. Ze dachten mee voor welke regelingen ik aanspraak op zou kunnen maken. Je zit als ondernemer al in de stress en dan komen er nog tig regels op je af. Dan is het fijn dat je iemand bij je hebt die je rustig kan vertellen over de regelingen en hoe dat het beste op te pakken. Sterker nog we zaten op een gegeven moment aan de telefoon en samen op afstand een aanvraag voor een regeling in te vullen. Ik kreeg aanwijzingen welke velden ik aan moest klikken en wat ik daar moest invullen. Hierdoor heb ik in één keer het formulier goed kunnen invullen en voorkwamen we dat ik na een paar weken te horen zou krijgen dat ik de aanvraag niet compleet had ingevuld. Dat is kostbare tijd die ik door die vakkundige begeleiding heb terugverdiend. Die korte lijnen ervaar ik als zeer waardevol.” 

Stap naar online les te groot
Terug naar de 1e lockdown in maart. Het duurde wel een kleine maand voordat het Buro Holland lukte om online lessen te geven aan de statushouders. “We kwamen er tijdens de Pandemie achter dat het voor onze doelgroep slecht geregeld is. De online lessen voor mijn dochters waren zo gepiept. Maar veel van onze cursisten hadden niet eens een laptop. En diegene die er wel over konden beschikken, wisten niet hoe ze er mee om moesten gaan. Zo hield iemand uit onwetendheid de laptop over dwars en zei ‘beeldscherm kapot Juf’. We moesten toen uitleggen hoe een laptop werkt. Voor die groep is de stap naar online les te groot. We waren dan ook opgelucht dat we eind mei weer in kleine groepjes op 1,5 meter fysiek taallessen konden geven. En we zijn opnieuw opgelucht dat het kabinet heeft besloten dat we snel op de nieuwe locatie weer hiermee verder kunnen gaan.”

“Je zit als ondernemer al in de stress en dan komen er ook nog eens tig regels op je af”


Buffer en focus    
De belangrijkste les die Tomruk heeft geleerd van het laatste jaar is om toch maar snel een buffer op te gaan bouwen. “Het was niet gemakkelijk om het zonder te doen. Ik ben mentaal, fysiek en financieel uitgeput. Het Ondernemershuis Deventer en GROS zoeken nog naar andere mogelijkheden voor mij. Ik ben blij dat ik dankzij de Gemeente Deventer hulp kon krijgen. En baal er andersom van dat ik daar gebruik van moest maken. Maar ja, het is niet anders. Ik heb een team waar ik verantwoordelijk voor ben en die willen ook graag aan het einde van de maand uitbetaald krijgen. Ik weet dat het niets met mijn ondernemerschap te maken heeft en dat we als ondernemers allemaal in het zelfde schuitje zitten. Tomruk is ook blij met ‘de gouden tips’ die ze van de adviseurs heeft gekregen. “Die hebben mij ook focus gegeven. Wat is mijn doel en hoe kom ik daar. Mijn motto is en blijft ‘Alles komt goed.’ Maar dan moet je wel de geboden hulp met beide handen aanpakken.”

Buro Holland
Buro Holland is een opleidingsinstituut voor Nederlandse inburgeringstrajecten en biedt daarnaast taalcursussen waaronder Turks leren en Taal op de Werkvloer aan. www.buroholland.nl 

Guliz Tomruk

Je staat er niet alleen voor! 
Bel direct de helpdesk
0570 - 75 80 21
voor een luisterend oor
en persoonlijk advies.