WELKOM X
Ben je een startende of ervaren Deventer ondernemer of denk je er serieus over om een eigen bedrijf te beginnen?
Dan kun je met al je vragen bij ons terecht. CONTACTPAGINA

Ecosysteem voor meer start-ups en scale-ups in Deventer

Maandag 21 juni 2021

In Deventer wordt geïnvesteerd in een breed start-up en scale-up klimaat  om meer snelgroeiende bedrijven naar Deventer trekken. Voor dit zogenoemde ecosysteem gaan De Gasfabriek, Saxion en het Ondernemershuis hun eigen aanbod gebundeld aanbieden en ontwikkelen ze een innovatieprogramma voor ondernemers die willen groeien. “Eigenlijk zijn we dus zelf samen ook een start-up.”

Alle drie organisaties zijn gevestigd op De Gasfabriek, een unieke plek met diverse partijen die in alle fasen van ondernemerschap een rol kunnen spelen”, vertelt Marcel Fortuin namens De Gasfabriek. “Je hoeft niet naar het Westen of het Noorden voor een inspirerende werkplek of studie. Deventer biedt dit allemaal al. We maken dit echter nog te weinig kenbaar. Er zijn wel heel veel initiatieven, maar deze zijn erg gefragmenteerd en te klein om een vuist te maken. Daarom heeft de provincie Overijssel ons gevraagd om dat te bundelen en samen kracht te zetten. Belangrijk doel hierbij is om gezamenlijk veel gerichter start-ups te begeleiden in Deventer.”

Alle facetten van ondernemerschap

Door krachtenbundeling en een gezamenlijke programmering kunnen Saxion, De Gasfabriek en Ondernemershuis Deventer ondernemers bij alle facetten van ondernemerschap begeleiden. Studenten die willen ondernemen kunnen bij het Saxion Centrum voor Ondernemerschap terecht, startende kleinere bedrijven bij Ondernemershuis Deventer en gevestigde bedrijven die een volgende fase in willen kunnen bij het Innovatiecentrum terecht. Een ideale mix van partijen die zich ook nog eens op één locatie bevinden: Zutphenseweg 6.

Gericht begeleiden studenten

Een concreet doel is om studenten van Aventus en Saxion die willen ondernemen zo goed mogelijk te ondersteunen om tot een start-up te komen. In het onderwijs wordt best veel gestart, deze studenten zijn de werkgevers van morgen. Emiel Pross, projectleider startup ecosysteem: “Wij moedigen heel veel studenten aan om te gaan ondernemen. De Gasfabriek is natuurlijk een inspirerende omgeving waar studenten die willen ondernemen terecht kunnen voor een werkplek, ontmoeting met klanten of een afspraak met het Ondernemershuis Deventer en De Gasfabriek. We kunnen dus snel de verbinding leggen voor studenten die de vervolgstap willen maken. Andersom kunnen vanuit Ondernemershuis of De Gasfabriek geïnteresseerden laagdrempelig aanhaken bij onze programma’s zoals Ondernemen als bijbaan, Afstuderen met je Bedrijf en Startup Cafes.  Zo versterken we elkaar.”

Programma voor start-ups

Over versterken gesproken, voor het opzetten van een programma om start-ups verder te brengen, worden er meerdere partijen betrokken om ons hierbij te ondersteunen, benadrukt Alfred Liefers. “Vanuit Ondernemershuis Deventer zijn sowieso ook onze partners aangehaakt waaronder DEP, gemeente Deventer, MKB Deventer en Aventus. Daarnaast willen we ook de al bestaande initiatieven en netwerken zoals DKW, Cleantech Regio, Oost NL en VNO NCW betrekken. Het gaat er om dat we samen zorgen voor de juiste puzzelstukken waarmee we een innovatieve en inspirerende start-up en scale-up cultuur bereiken en ons als hotspot op de kaart te zetten. Het is niet zo dat je een model uit Eindhoven kunt kopiëren naar Deventer. De kracht zit in de personen en het netwerk wat we hier lokaal hebben.”

Saxion, Ondernemershuis Deventer en De Gasfabriek willen de komende periode zoveel mogelijk start-ups laten groeien. “Het zou mooi zijn als er ook een paar uitgroeien tot internationaal bekende scale-ups”, spreken de heren als wens uit. Dus wil je starten, groeien of innoveren? Stap uit je comfortzone en maak laagdrempelig gebruik van deze krachtenbundeling van kennis, expertise en ondersteuning.

Fotobijschrift: De drijvende krachten achter het project Ecosysteem voor startups en scale-ups: Alfred Liefers, Marcel Fortuin en Emiel Pross.

PARTNERS

Samen met onze partners stimuleren en versterken wij ondernemerschap in Deventer.
Met expertise kun je als ondenemer versnellen en groeien.