WELKOM X
Ben je een startende of ervaren Deventer ondernemer of denk je er serieus over om een eigen bedrijf te beginnen?
Dan kun je met al je vragen bij ons terecht. CONTACTPAGINA

Van Onze Grond kwam van de grond met knap staaltje ondernemerschap

Maandag 21 juni 2021

Sinds half april vliegen de lokale verse producten van de coöperatie Van Onze Grond uit de schappen tien supermarkten in Deventer. In ongeveer een jaar tijd is dit in eigen beheer van enkele boeren en winkeliers en met financiële steun van de gemeente Deventer en de Cleantech Regio ‘van de grond gekomen’. Een knap staaltje ondernemerschap. Een workshop Business Model Canvas (BMC) bij Ondernemershuis Deventer gaf inzicht hoe de samenwerking het beste vorm gegeven kon worden.

Mariska Herrigel was vanaf het begin als projectleider namens de gemeente betrokken. “De raad wilde de afzet van streekproducten stimuleren en daarmee ook de verbinding tussen de inwoners in de stad en de boeren in de regio vergroten. Er waren wel eerder initiatieven geweest, maar die bleven kleinschalig. We hebben Marcel Fortuin vanuit De Gasfabriek gevraagd onderzoek te doen naar de oorzaken hiervan en wat er voor nodig was om de verkoop van streekproducten wel te laten slagen. Op basis van zijn bevindingen heeft de gemeente besloten om startkapitaal hiervoor vrij te maken. Vervolgens hebben we dit met geïnteresseerde partijen opgepakt. Al snel bleek dat er ook kansen lagen om dit met De Cleantech Regio in regioverband op te pakken. Daardoor konden we het merk beter neerzetten: met een breder bereik, breder assortiment en grotere volumes.”

Eerlijke prijs

Rond september vorig jaar liep de projectgroep wat vast in het proces en is er onder begeleiding van Ondernemershuis Deventer een sessie Business Model Canvas (BMC) gedaan. Herrigel daarover: “Dat was een zeer waardevolle stap in het proces. Het gaf ons inzicht hoe we de samenwerking vorm moesten geven. Er is gekozen voor een coöperatie met een gelijkwaardige rol voor producenten en afnemers. De producenten bepalen zelf hun prijs en de supermarkten zijn open over hun marge. Toch best uniek in deze tijd waarin prijzen van boeren vaak onder druk staan. Dit tekent ook de open houding en het vertrouwen in elkaar. We doen het echt samen. Het past bij de toenemende waardering voor verse producten en lokale betrokkenheid.”

Proces in beeld met BMC

De Business Model Canvas sessie maakte veel positieve energie los bij de groep. “Je gaat op een andere manier met elkaar in gesprek dan de standaard overleggen. Het stapsgewijs samen invullen van de canvas maakte het initiatief voor ons een stuk beeldender en helderder. Er moest nog zoveel gebeuren, we draaiden een beetje in rondjes omdat we niet precies wisten wat we nu het eerste moesten doen. Door die sessie werd dat duidelijker. Het bevestigde ook dat we allemaal hetzelfde in de wedstrijd zaten, dat we allen bijvoorbeeld gelijkwaardigheid zo belangrijk vinden. Ook werden voor ons de kernactiviteiten en de rolverdeling in het proces helder. Wie doet wat afzonderlijk en waar zijn we samen verantwoordelijk voor? De BMC legde ook duidelijk het belang van distributie bloot. Op basis van de BMC sessie hebben we op papier uiteengezet wat we verwachten van een logistieke partij en op basis daarvan is vervolgens een keuze gemaakt. De sessie gaf ons dus een goede slinger.” Ook waardeerde de groep dat Ondernemershuis Deventer de ruimtes faciliteerde. “Goed bereikbaar en corona-proof. Daardoor hielden we ook meer budget over voor het opzetten van het project.”

Het echte werk

Nu de streekproducten in de supermarkten liggen is het echte werk pas begonnen. “We moeten er voor zorgen dat de consumenten blijven kopen, dat de producenten voldoende en op tijd leveren zodat de schappen vol blijven liggen. De coöperatie heeft ook nog ambities om verder uit te breiden. Zowel qua afzetpunten als wat betreft assortiment. Daar komt ontzettend veel bij kijken. Het huidige bestuur verricht alle werkzaamheden vanuit hun passie naast hun eigen bedrijf. Dat is op lange termijn niet vol te houden, dus ook dat gaan we bekijken. Maar we kunnen er nu al trots op zijn dat we dit van de grond hebben gekregen. Op www.vanonzegrond.nl staat waar je terecht kunt voor de streekproducten Van Onze Grond.

 

Fotobijschrift: Van Onze Grond is te koop in o.a. de supermarkten van Willem van de Vlag (Spar De Worp) en Hans Kok  (Jumbo Colmschate).

PARTNERS

Samen met onze partners stimuleren en versterken wij ondernemerschap in Deventer.
Met expertise kun je als ondenemer versnellen en groeien.