3 tips voor startende ondernemers

3 tips voor startende ondernemers

 

Ben jij ondernemer of van plan je eigen onderneming te starten? Om jouw bedrijf succesvol te starten is het verstandig de valkuilen en risico’s te kennen. Wij zetten de 3 meest voorkomende valkuilen op een rijtje, zodat jij goed voorbereid van start gaat!  

 

#1 Een goed begin is het halve werk

Voor je start met je eigen zaak is het goed om na te denken over een aantal vragen. Een grote valkuil is immers om te starten zonder voldoende voorbereiding. Bedenk je bijvoorbeeld: Wie zijn mijn concurrenten? Welke winstmarges wil ik hanteren? Wie is mijn doelgroep? Met welke kosten moet ik rekening houden? Om antwoord te kunnen geven op al deze vragen is tijd nodig. Onze ervaring leert dat dit voorwerk tussen de 3 en 12 maanden duurt.

 

Daarnaast wil je een ondernemings- of bedrijfsplan schrijven. Een ondernemingsplan helpt je bij het in kaart brengen van de haalbaarheid van jouw plannen. Het dwingt je tot nadenken en het maken van keuzes. Lees hier onze tips voor het schrijven van je ondernemingsplan.

 

#2 Startkapitaal

Iedereen weet dat bij het opstarten van een onderneming veel kosten komen kijken. Maar hoeveel? Voldoende startkapitaal en een goede inschatting over de verwachtte kosten zijn van groot belang. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de inschatting van deze kosten erg onderschat wordt, wat leidt tot een faillissement bij 1 op de 5 bedrijven. We adviseren je de regel te hanteren: 1/3e eigen vermogen en 2/3e vreemd vermogen. Meer handvatten bieden we je in onze cursus. Na deze workshop ‘verdienmodel en financieel’ heb jij een goede financiële basis om jouw ondernemingsplan op te bouwen.

 

#3 Overzicht & orde

Ook in het digitale tijdperk komt er veel papierwerk kijken bij het starten van jouw bedrijf. Van papieren van de KvK en contracten met leveranciers tot de financiële afhandeling van de aangeschafte of verkochte producten. Zonder een degelijke administratie zal je snel het overzicht kwijtraken. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw prille onderneming. Daarom onze belangrijkste tip: overzicht.

Maar hoe zorg je nu voor orde in jouw administratie? Tijdens één van onze cursussen of een gesprek met een coach helpen wij je met een overzichtelijke administratie. Meld je daarvoor hier aan.

 

We helpen je graag met een vliegende start voor jouw onderneming! Dus ben jij net gestart of ben je van plan een eigen onderneming te beginnen? De deur staat altijd voor je open! Meld je hier vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek of kom een keer langs bij het Ondernemershuis in Deventer.