Financiën

Financiën

Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Als starter kun je hiervoor namelijk gebruikmaken van enkele aantrekkelijke subsidie- of andere regelingen.

Wat is het nut van een financieel plan?

Het financieel plan is een hulpmiddel om te bepalen of jouw bedrijfsidee haalbaar is. Ook helpt het om financiers te overtuigen geld te verstrekken voor je onderneming en vormt het dus de basis voor je gesprekken met mogelijke financiers.

Het maken van een financieel plan hoeft niet moeilijk te zijn. Baseer het op het ondernemersplan en houd het praktisch. Met een gericht marktonderzoek en een concreet marketingplan (onderdeel van je ondernemingsplan) zorg je voor een degelijke onderbouwing van de cijfers.

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk zelf aan de slag gaat met het financieel plan. Aanvullend sparren met een specialist, zoals een accountant, kan je helpen om de stap naar een financier zo goed mogelijk voor te bereiden.

Begroting opstellen

Vast onderdeel van het financieel plan is het maken van een begroting. Met een exploitatiebegroting bepaal je of je winst of verlies maakt. Je zet namelijk de verwachte omzet en kosten onder elkaar.

Met een begroting krijg je grip op je zaak. Het geeft je houvast en vertrouwen in de haalbaarheid van je onderneming. De begroting maak je vooraf. Als je gestart bent maak je hetzelfde overzicht met de bedragen van je realisatie. Hiermee kun je goed volgen of je op koers zit, of dat sommige zaken uit de pas lopen. Je kunt hier dan tijdig op bijsturen. Dat geldt zowel voor de kosten als voor de opbrengsten.

Als je dit goed doet, zal je begroting elk jaar beter aansluiten op de werkelijkheid. Je hoeft steeds minder schattingen te maken omdat je uit ervaring weet wat er aan financiele middelen nodig is. Dit maakt je bedrijf sterker en geeft je steeds meer grip op de bedrijfsvoering.

Handige links:

ondernemersplein.nl
ikgastarten.nl
belastingdienst.nl